Get Adobe Flash player

Fajtaleírás


Az EURÁZSIAI

Konrad Lorenz osztrák Nobel-díjas magatartáskutató szerint az eurázsiai a legjobb tulajdonságokkal rendelkezõ kutya, amit valaha is látott. 
Az eurázsiai a wolfspitz, a csau-csau és a samoyed fajtákból lett kitenyésztve. Vadszín, fekete, fakó és a vörös különbözõ árnyalataiban létezik. Az eurázsiai különleges, de nem csak a külsejét tekintve. 
Éber, nyugodt, barátságos, családbarát, de az idegenekkel szemben nem érdeklõdõ kísérõkutya. 
Habár könnyen nevelhetõ, mégis megtartja saját egyéniségét. 
Nem jellemzõ rá a csaholás, a vadászás, és nem kell attól tartani, hogy a világon bárhol találkozhatunk vele. Ez egy igazi ritka fajta. 
Kanok marmagassága: 52-60 cm, súlya: 23-32 kg 
Szukák marmagassága: 48-56 cm, súlya: 18-26 kg
Az 1950-es években keresztezte a weinheimi Julius Wipfel a wolfspitzet a csau-csauval. Ez eredményezte az eredeti barátságtalan és zömök eurázsiait. Majd a barátságos samoyed fajta keresztezésével jött létre végül az elegáns és emellett kiegyensúlyozott tulajdonságokkal bíró fajta. Az ötlet Konrad Lorenztõl származik. 
A cél ez volt, egy karakteres kísérõ és családikutya megteremtése. 
Az úttörõk fáradozása eredményes volt. 1973-ban az FCI elismerte az új fajtát.
Ausztriában az elsõ eurázsiai alom 1979-ben Elisabeth Seywaldnál született Salzburgban. Õ alapította meg 1983-ban az osztrák eurázsiai klubot (Eurasier Club Austria - ECA). 
Manapság együttmûködnek az eurázsiaiklubok Dániából, Németországból, Finnországból, Hollandiából, Ausztriából és Svájcból.
Az eurázsiai több, mint szép. 
Karaktere van, szociálisan érzékeny, erõs és csalhatatlan. 
Az ismerõi nagyra becsülik a visszafogott nyugalmát, barátságosságát, a családhoz való kapcsolatát, távolságtartását idegenekkel szemben, a más kutyákkal és háziállatokkal való megférését, és nem utolsósorban azt hogy nincsenek tõle veszélyben a futók, biciklizõk és az õzek. 
Ezek együtt teszik az eurázsiait az ideális családi- illetve kísérõkutyává, nyugodt séták, illetve a sportos szabadidõ eltöltéséhez. Ha szükséges, az eurázsiai egy megbízható, rettenthetetlen védelmezõ. 
A szép, vastag szõre meglepõen kevés ápolást igényel: hetente egyszer elég átfésülni. Évente kétszer egyben váltja a szõrét, közte nem szõröz. 
Az eurázsiai új és mégis klasszikus. 
Az ember legidõsebb társa a kutya. 
A farkasok és az emberek már több, mint 100.000 éve vannak kapcsolatban egymással. 
A jégkor után az elsõ földmûvesek a kutyáikkal jöttek Európa területére. Ezek típusukban tõzegspiccek voltak, külsejükben és viselkedésükben a modern eurázsiaihoz hasonlóak. 
Az eurázsiai farkasörökségét mutatja mindenekelõtt szociális érzékenysége, figyelemmel teli nyugalma és önálló jelleme. Az eurázsiaira nem jellemzõ, hogy a nap mind a 24 órájában magára akarná felhívni a figyelmet. 
A legtöbb fajtát az egységességre és a szépségre való törekvéssel tönkretették. Az eurázsiainál a külsõ egy melléktermék. Elsõsorban az egészség és a viselkedés számít. 
Az eurázsiai a farkas minden színében létezik. Karakterében és egyéniségében is összetéveszthetetlen, nem túltenyésztett egységkutya. 
És így is kell maradnia. 

Dér Andrea